Wat betekent een Safe en Open Space voor jou?

01-12-2014

Wanneer je op internet ‘veilige en open ruimte’ googelt, word je overladen met informatie over publieke of openbare ruimten en dat is zeker niet wat ik met dit thema bedoel. Over jouw eigen en persoonlijke ‘Safe Space’ is op het World Wide Web weinig tot niets te vinden, terwijl het voor beleidsmakers en bestuurders in deze tijd toch een heel actueel onderwerp is.

Het gaat om de nog te weinig aangesproken ruimte waarin je volledig gezien en gehoord wordt; de ruimte die jij niet ondanks, maar dankzij jouw verschillen in de organisatie inneemt.
Een open ruimte voor nieuwe ideeën, afwijkende gedachten, stemmingen en mogelijk andere en vooral frisse overtuigingen om jezelf zakelijk en persoonlijk te ontwikkelen. Kortom; een ruimte waarin jij mag zijn, wie of wat je bent en dat gaat doorgaans aan hoe je dagelijks doet en wat je zoal aan de wereld laat zien ver voorbij.

In de Volkskrant las ik onlangs een interview met Lena Dunham, de ferme exhibitionistische dame uit de succesvolle televisieserie Girls. Op de vraag van de verslaggever over de relatie met haar vriend, zegt ze kortaf: “Daar zeg ik niets over, dat is míjn Secret Space.”

Dezelfde private ruimte is ook het thema van het interview met Bianca van der Schoot op Radio Kunststof. Zij heeft er zelfs een toneelstuk over geschreven, The Immortals. Het stuk gaat over de last en de beklemming van openheid in deze door hackers en andere onverlaten verontruste tijd.

Een paar citaten eruit, die aan duidelijkheid weinig te wensen overlaten:

  • We leven in een etalage-samenleving; 
  • De terreur van de transparantie;
  • De hel van het gelijke.


Een veilige plek, helemaal alleen voor jezelf, bijvoorbeeld een ruimte of moment voor jezelf, betekent ook afstand bewaren ten opzichte van de virtuele wereld. En die druk in deze tijd is enorm. Zo groot zelfs, dat een bedrijf waar ik samen mee optrek, als proef drie social media- en internetvrije dagen voor al het personeel heeft georganiseerd. Daarna hebben we het er met elkaar over. Wat heeft deze proef opgeleverd, waar lopen we zonder social media zoal tegenaan? Aan zo’n time out zitten nogal wat haken en ogen vast.

Het meest belangrijk in mijn rol als Vreemde Eend in de bijt is het creëren van zo’n Save Space. Een open ruimte waarin ik en de CEO of de bestuurder van de onderneming veiligheid creëren om te zeggen of te doen, wat passend is of wat ons op dat moment goeddunkt.

Geen restricties en geen belemmeringen van buitenaf die in deze private ruimte doordringen of er op enigerlei wijze uit ontsnappen. Je zou het in die zin misschien nog wel meer een Holy Space kunnen noemen, want wat zich tussen ons afspeelt of wat er onverhoopt aan de orde komt, heiligen en respecteren we unaniem. Dat is het uitgangspunt van ons beider overeenkomst.

Ik kom in deze veilige ruimte bijvoorbeeld mensen tegen die last ondervinden van de eenzaamheid van hun positie – het met niemand kunnen delen van waarmee ook zijzelf soms moeite hebben. Om deze beknellende gevoelens te voorkomen, passen ze zich dan maar aan de meerderheid of de status quo aan. Naast dat zo’n stap terug niet lukt, levert het ook niets op en worden ze er zeker niet gelukkiger van. Ze zijn te individueel en te bijzonder om erin te geloven en diepweg van binnen verzetten ze zich tegen deze dwingende éénheidssaus.
De idee dat je van zo’n houding of Alleingang a-sociaal of egocentrisch wordt, leeft misschien wel, maar is feitelijk onterecht. Veel eerder geef je jouw bijzondere talenten en veelzijdigheid te weinig ruimte. Pas wanneer je leert jouw private ruimte letterlijk toe te eigenen en jezelf deze ruimte te gunnen, kan er echt wat gebeuren!

Je ziet ze opknappen als de onderhuidse druk afneemt van jezelf continu aan de middelmaat te moeten aanpassen. Je mag weer geloven in de meerwaarde van diversiteit, in de kracht van de verschillen en vooral in jouw eigen uniciteit. Geloven in anders en bijzonder mogen en misschien wel móeten zijn. In deze Safe Space ontvouwt zich spontaan jouw creativiteit en openen zich wegen om het bijna onmogelijke, tóch mogelijk te maken.

Ben jij niet benieuwd wat het allemaal met jou kan doen?

 

 

 

Reactie toevoegen



Om veiligheidsredenen vragen wij u de letters van het onderstaande plaatje over te nemen *