Van MOETEN, via WILLEN naar MOGEN

01-01-2015

Herken je dit? Je komt er maar niet van los om jezelf onder druk te zetten en op je kop te geven, want je moet namelijk van alles. Je moet jouw mailbox nog doornemen en legen, je moet nodig je moeder bezoeken, je moet de afgesproken resultaten behalen en het werk waar jouw medebestuurders op rekenen, moet je ook nog voorbereiden, et cetera. Als je niet uitkijkt, is iedere dag een opeenstapeling van moeten en dwang. Tijd om eens rustig ontspannen adem te halen en even tot jezelf te  komen, is er niet . . . . je hebt het eigenlijk altijd druk.

Zelfs de korte lunchpauze en het ommetje tussen de middag schieten er bij in. De enige frisse lucht die je inademt, is ’s avonds laat wanneer je vanwege een uitgelopen vergadering eindelijk naar huis gaat. 

Wilskracht-begeleiding-voor-jou-
De vicieuze cirkel
Dit is ongeveer in a nutshell the story die ik van de leiding van organisaties hoor waar ik als Vreemde Eend samen mee optrek. Ze zijn ten einde raad en weten niet hoe ze zich van deze vicieuze cirkel kunnen bevrijden. Wel begrijpen ze dat ze met al dat moeten geen spat verder komen en er vroeg of laat door dreigen op te branden. Hoe vermijden ze dat schrikbeeld, want die drukte gaat namelijk nooit vanzelf over!

Wat doe je als jij tot over je oren bezet bent en er toch maar 24 uren in één etmaal passen? Wat je zeker niet hoeft te proberen, omdat velen jou al ontgoochelt zijn voorgegaan, is de oplossing voor jouw probleem zoeken binnen de tijd waarin het is ontstaan. Dat is een vruchteloze poging en maakt het alleen nog maar erger!

De klokkentijd
Waar we feitelijk tegen vechten is de chronologische klokkentijd, de tijd die we ooit met elkaar zijn overeengekomen. Die was en is nog altijd handig, want afspraken, treinen en andere instellingen die met de klok werken, lopen daardoor correct en als het meezit goed op schema. 
Apparaten en organisaties kun je zo instellen en regelen, dat ze op tijd doen wat je van ze vraagt. De computer of wekker waarschuwen je exact op tijd voor je afspraak of voor de trein die even later het perron binnenrolt. Dat wil zeggen . . . . meestal. Gebeurt dat onverhoopt niet, dan kun je er zeker van zijn, dat iemand - een andere persoon dus - er met een andere tijdsbeleving tussenin heeft gezeten. 

Naast deze praktische klokkentijd is er echter ook nog een andere tijd die niet voor apparaten, instellingen en organisaties geldt, maar specifiek voor mensen is bedoeld. Wij bepalen waar en wanneer we onze energie aan iets besteden. 

Je hoeft de dag niet met een ‘What to do list’ te beginnen,
het kan ook met een ‘Not to do list’. Een moment helemaal alleen voor jezelf,
aan de klokkentijd voorbij. Een dag waarin jij jezelf kunt herpakken en herwaarderen.

Een andere tijdsbeleving
Jij bent geen ding of apparaat, maar van vlees en bloed. Je bent uniek en vermogend en hebt perfect werkende gevoelens waarmee jij je op die andere tijdsbeleving af kunt stemmen. Let wel; af kúnt stemmen’.
Een goed gesprek voeren of aan een enerverende zeiltocht deelnemen, speelt zich af in een heel andere tijd dan het ‘moeten’ waar jij je doorgaans mee verbindt, wanneer je voor de waan van de dag of de automatische piloot kiest. Waarin schuilt dit enorme verschil en hoe maak je met succes gebruik van die andere tijdsbeleving?

Alles bij deze andere tijd gaat feitelijk om jouw in aanleg vrije wil. Verbind jij je - en dat doe je natuurlijk onbewust en met de beste bedoeling - met de tijd waarin je veel moet, dan blijft er van de wilsvrijheid niet zoveel over. Jouw plichtsbesef en het dwingende moeten slepen je dan door de dag en nemen het stuur zomaar van je over.

Alleen als jij je realiseert dat jij in dit evolutionaire spel de enige bent met een schijnbaar vrije wil, dan ruil je ‘moeten’ in voor ‘willen’. Eindelijk geef je jezelf toestemming en vraag jij je af waaraan jíj behoefte hebt en waar jíj heimelijk naar verlangt. Daarmee haal je de schijn van jouw wil af en maak je hem van ‘in aanleg’, eindelijk echt vrij. Je formuleert nieuwe voornemens en intenties en dat hoor je aan de taal, aan je communicatie en de woorden die uit jouw mond komen. Strengheid, plicht, dwang en het heilige moeten klinken er minder in door en maken plaats voor uitnodigend en meer spontaan gedrag en houding. Kortom; je verlegt en herdefinieert jouw grenzen en verbindt je met de tijd die Albert Einstein (1879-1955) op kwantumniveau indertijd heeft vastgesteld; je verbindt je met relativiteit.

Je stopt met jezelf onder druk zetten en weet dat je geen doorsnee figurant, maar een belangrijke en unieke speler bent in dit complexe spel. Je mag en misschien ook wel moet, jouw talenten en kwaliteiten in het spel inbrengen. Dáár ben je voor bedoelt en niet voor achter de klok of achter de resultaten van een onzekere toekomst aanrennen. Je bent de initiator van die toekomst en doet wat nodig is in de gegeven situatie. Niets meer en zeker ook niets minder!

Jouw nog nimmer aangesproken eigen vermogen
Met deze nu grotere wilskracht, verander je jouw houding en gedrag en mogelijk ben je voor het eerst met het echte leven verbonden. Een leven waarin jouw willen zich spontaan transformeert naar mogen, naar eigen vermogen om precies te zijn.

Je bent een bruikbaar instrument, dat aan een nieuwe samenleving voor jouw kinderen meebouwt. Ook in deze milde, meer op gevoelens en inleving afgestemde werkelijkheid, speelt de tijd een heel bepalende rol. Een tijd die evenwel ver van moeten en dwang afligt en feitelijk de enige tijd is die er toe doet. Het is het magische HIER&NU dat je helpt om je definitief van de vicieuze cirkel te bevrijden. Het spreekt je aan op jouw ZIJN, op wie en wat je in wezen ten diepste bent.

 

  

 


Reacties (1)

Albert:

19-01-2015 11:21 uur

Robert,

Verander je met grote wilskracht je houding en gedrag. Opdat je terecht komt in het magische hier& nu schrijf je.
Dat klinkt dat we wederom wat moeten bij alles wat we al op ons bordje hebben. Is het niet inherent aan de geest dat die rusteloos is, hebberig is op het plezierige en bang voor het onplezierige? En is het magische nu niet weer iets plesants waar we achter na jagen? De wortel die trainers en coaches voorhouden om de zaal te vullen. Wat drijft ons om in die zaal te gaan zitten? Wat drijft ons om ons te willen ontwikkelen?
En zijn de veel geroemde diepere gevoelens die dan opkomen niet van hetzelfde mentale stof als onze gedachten?
Het klinkt mooi de transformatie naar het eigen vermogen, maar brengt dat de mind happiness? Wat is happiness anders dan onze natuurlijke staat?

Reactie toevoegen



Om veiligheidsredenen vragen wij u de letters van het onderstaande plaatje over te nemen *