Feedback, de spiegel van nog ongekend vermogen
Weinig medewerkers zullen ontkennen dat ze door aandacht van wat ze dagelijks presteren en aan de organisatie bijdragen, plezier en stimulans beleven. Toch zijn de leidinggevenden die tijd vrijmaken om gericht aan hun medewerkers aandacht te besteden, met een kaarsje te zoeken in deze door drukte en haast getekende tijd. Het houdt ze gevangen in een wurggreep, waarin voor zo iets subtiels als aandacht vrijwel geen plaats is. Feitelijk blijft hen dan niet veel anders over, dan hun medewerkers controleren en afwegen of de behaalde resultaten voldoen aan de eerder geformuleerde prognoses en denkbeelden. Dat ze daarmee de medewerkers tot functies of een soort machines degraderen in plaats van ze als mensen van vlees en bloed te behandelen, dringt dan meestal niet door.
Toch beschikt iedere medewerker over veel eigen vermogen en vrije energie die er weliswaar nog niet altijd helemaal uitkomen, maar er wel degelijk zijn. Iedereen die de moed heeft om serieus bij zichzelf te rade te gaan en naar binnen durft te kijken, weet dat.
Tips om nog nauwelijk ingezet vermogen klaarwakker te maken
Hoe we dit vermogen klaarwakker maken, is een vraag waar velen zich in deze complexe tijd mee bezighouden. Hieronder staan een vijftal tips, die – indien toegepast en ter harte genomen – je kunnen helpen om het nu nog sluimerende vermogen meer zichtbaar te maken.
Tip 1 – Geef aandacht (respectvol feedback) aan jouw collegae, want zowel jij als zij zijn de moeite méér dan waard. Omdat iedereen aandacht prettig en stimulerend vindt, staat je niets in de weg om ook aandacht aan jezelf en jouw collegae te schenken.
Tip 2 – Neem tussen de werkzaamheden door regelmatig een zogeheten nul-moment, een spatie zoals we dat ook wel noemen. De gebruikelijke waan van de dag stompt af en stimuleert je niet. Het staat een goed contact met je onderbewustzijn in de weg, waardoor je het gevaar loopt, ongemerkt jouw intuïtie te ontkennen en er argwanend en cynisch van kunt worden.
Tip 3 – Leer te vertrouwen op wat je intuïtief krijgt ingefluisterd en neem die spontane impulsen serieus, hoe subtiel ook. Aan de taal van jouw onderbewustzijn herken je jouw vermogen dat zich niet laat ontkennen als je goed op jezelf bent afgestemd en met aandacht hebt leren luisteren.
Tip 4 – Heb in werksituaties de moed om de impulsen, die in het moment spontaan in je oprijzen, onbevangen in te brengen. Je respecteert en helpt iedereen als je het beste uit jezelf vrijmoedig in een grotere kring ter beschikking stelt.
Tip 5 – Neem jezelf niet zo serieus. Sta jezelf toe om van je fouten te leren zonder jezelf daarvoor te veroordelen. Ook als de feedback meer op jezelf dan op de ander slaat, neem hem toch serieus.
Twee weten meer dan één
Het basisprincipe van feedback is ‘twee weten meer dan één’ waarbij we de merkwaardige eigenschap bezitten, de balk in ons eigen oog niet en de blinde vlek of vlekken van de ander juist bijzonder goed te zien. Weet dat en zeg tegen jezelf: ‘Als ik, hiervan uitgaand, van mijn bijzondere eigenschappen geen gebruik maak, ontzeg ik naast mezelf ook de ander en kunnen we niet van onze beider fouten leren. We ontkennen feitelijk het collectieve vermogen waar organisaties met hun menselijk kapitaal, vrijelijk over kunnen beschikken’.
Het vraagt van mij - als ik me er tenminste van bewust ben – mijn vermogen vrij ter beschikking te stellen waardoor de progressie van de organisatie in een stroomversnelling komt en de cultuur – de collectieve mindset van de organisatie - zich mettertijd ten positieve wijzigt.
Reactie toevoegen