De inspirerende leider - een neuslengte vóór
De waan van de dag maakt van menig leidinggevenden drukke baasjes die weliswaar veel ‘doen’, maar zich onvoldoende met de noodzakelijke zaken bezighouden. Stilstaan bij de eigen stijl en wat er mogelijk nog te leren of te ontwikkelen valt, komt er dan niet van.
Wanneer jij door drukte niet aan jezelf of je ontwikkeling toekomt, maak je mogelijk ook onvoldoende gebruik van het vermogen van jouw medewerkers. Jouw vermogen en het vermogen van je medewerkers lopen immers simultaan en wanneer jij dat ontkent, zelfs onbewust, dan laat je een onaangesproken schat liggen, wat mogelijk de reden is van al dat geren.
Jezelf ontwikkelen is geen luxe, maar een regelrechte voorwaarde - een must - om samen te werken. Als jij je in je werk door voor- of afkeuringen of ad hoc wensen laat leiden, is dat fnuikend voor de organisatie en maak je zelfsturing feitelijk onmogelijk. De waan van de dag viert hoogtij en je komt nauwelijks toe aan het creatief vertalen van externe en interne klantvragen.
Is het bijvoorbeeld regel dat jouw medewerkers door hun collega's worden ondersteund of is dat een hoge uitzondering? En jij, geef je echt leiding of ben je een soort 'manusje van alles' die de dagelijkse processen van handjes en voetjes voorziet? Manage je of zet je de noodzakelijke lijnen voor een uitdagende en grotendeels nog onzekere toekomst uit? Dat scheelt immers een flinke slok op een borrel.
Wat houd jou gevangen?
Vaak heb je allerlei overtuigingen, meningen en beelden die je ertoe aanzetten toch maar weer zelf aan de slag te gaan. De automatische piloot en de waan van de dag nemen dan het werk van je over en zeker als het druk en heel spannend wordt. Wie zit er op zo’n moment aan het stuur? Jij met jouw ‘Werkplaats voor de geest’ (zie kader) of spelen jouw vaste gewoonten en patronen er de baas?
Wil je dat? Wil je de actualiteit vertalen op basis van oude en tot de draad toe versleten ervaringen uit een voorbij verleden of richt jij je actueel op het hier & nu? Hoe goed bedoeld ook; je stuur de organisatie en haar bemanning aan als een kopieerapparaat als je de verschillende niveaus in deze werkplaats van jouw medewerkers veronachtzaamt. Daarbinnen ligt immers dat beloftevolle vermogen.
Een neuslengte vóór
Een inspirerend leider doet in de gegeven situatie wat authentiek en echt is. Hij of zij past zich aan aan de realiteit en maakt de organisatie daarmee sterk en zelfsturend. Daar kijkt iedere medewerker verwachtingsvol naar uit!
Je coacht en geeft waar nodig subtiel sturing en ziet wat de medewerkers nodig hebben voor het effectief uitvoeren van hun dagelijkse taken. Je wordt een leidinggevende die van tijd tot tijd op zijn handen durft te zitten en, indien nodig, ook liefdevol durft te snijden.
Je hebt de moed om los te maken wat vast zit en kan delegeren in plaats van uitsluitend controleren, rennen en draven en je weet hoe en wanneer een handeling het meeste effect sorteert. Niet door je op de resultaten alleen blind te staren, maar ‘de stip aan de horizon’ - de intentie waarom en waarvoor je het eigenlijk allemaal doet - helder te hebben en te houden en daar samen met jouw medewerkers doelbewust op af te koersen.
Succesvolle organisaties gebruiken zoveel mogelijk het latente vermogen van hun medewerkers en komen zo tot uitstekende en uiterst winstgevende resultaten. Henry Ford sloeg indertijd de spijker pal op zijn kop met de wijze woorden:
Een bedrijf leiden dat tot doel heeft
uitsluitend winst te maken,
is een armzalige manier van ondernemen.
Bij het dagelijkse werk op jouw afdeling kom je gemakkelijk in een bepaald soort patroon terecht, wanneer je bijvoorbeeld binnen een vastgestelde tijd een caseload af moet hebben. Zo’n patroon leidt tot minder contact met jezelf, met anderen en met de producten of diensten die je aan de markt aanb
iedt en levert. Dat werkt vernauwend en beklemmend en gaat soms zelfs zover, dat je niet meer weet waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Er blijft je daardoor niet veel anders over, dan jouw aandeel zo goed en zo kwaad te managen. Maar waarom doe je het ook al weer en wat is jouw bijdrage aan het geheel? Je moet bekennen dat je het eigenlijk niet meer weet!
Deze vorm van in een patroon schieten is weliswaar heel menselijk en in deze complexe tijd misschien ook begrijpelijk, maar is niet persé nodig. Je kunt ook jouw medewerkers expliciet uitnodigen en ze helpen verder te kijken dan hun neus lang is. En je kunt jezelf een coach gunnen die sam
en met jou d eaannames en overtuigingen onderzoekt die jou drijven 'zelf' zo hard te werken. Of je zoekt een sparringpartner die jou helpt je bezieling weer levend te maken.
Wat is de winst van de 'neuslente voor'?
Het versterkt jouw persoonlijk leiderschap en kan leiden tot een leider die:
- Zowel de processen als zijn of haar medewerkers coacht;
- Als vanzelf ondersteuning geeft door feedback en feedforward (complimenten);
- De potentie enhet vermogen van alle medewerkers aanspreekt;
- De waarden en principes die de organisatie uitdraagt, voorleeft;
- Niet alleen praat over integriteit, maar dit zelf in de praktijk laat zien, zodat het in ieders genen gaat zitten.
Reactie toevoegen