13 tips voor zelfonderhoud

Mei 2019

Zoals ik je eerder beloofde zijn hier de 13 tips voor Zelfonderhoud.
Geen tips om beter te eten, te sporten of bewegen.
Dat is vanzelfsprekend en daar is al veel over geschreven.

De tips voor Zelfonderhoud zijn bedoeld om jouw geest schoon te houden. Je te helpen om je niet te hechten aan van alles en nog wat in de wereld om je heen en zo je 'ziel' te vergeten.
Het is  het verwijlen in het midden van, zoals Covey het zegt, jouw 'Cirkel van Invloed'. Daar, waar het oog is van de orkaan, waar het stil is en jij in contact bent met jouw oorsprong.

Om je verder te helpen hebben we een boekje met een test erin gemaakt waarin je kan testen hoe het met jouw Zelfonderhoud staat. 

Om dat te verkrijgen stuur je ons even een mail: info@springteam.info, dan krijg je het boekje gratis toeper mail gestuurd.

Onderhoud je geest

 

Wil jij sprankelend en levend in het leven staan, dan is het onderhouden van jouw werkplaats van de geest een voorwaarde.
Net als een huis, fiets, auto park, tuin heeft de geest ook onderhoud nodig.

En dat vergeten we maar al te vaak.

We gaan maar door en door, zetten onszelf nooit uit en we vergeten waar het echt om draait. We leven als een ‘mens zonder kop’ en vragen ons af waarom we zo moe zijn, geen zin meer hebben en in het ergste geval, ziek worden.

 

In de werkplaats voor de geest onderhoud je jouw geest. Je geest is zeer waardevol voor ons, als we deze tenminste opgeruimd houden. Want de geest is als een heel groot huis. Er kan heel veel in. Zeker met alle invloeden uit de buitenwereld, social media, tv komt er zoveel informatie binnen, dat het onderscheid maken in wat voedt en wat kost heel erg noodzakelijk is.
Jij bent de baas in jouw werkplaats voor jouw geest!

Als je werkplaats mooi, schoon, opgeruimd is…dan is het mogelijk dat er doorzicht komt. Dat je contact kunt maken met  jouw essentie, met dat waar jij voor bedoelt bent, met de Bron van het leven..

 

Hoe doe je dat?
Je werkplaats opruimen, schoon houden…

Hieronder staan 13 tips.

Mocht je hulp hierbij willen, laat het weten.
Wijzelf hebben een paar mogelijkheden je te helpen, die kun je vinden onder aanbod op onze site. 

 

  • Tip -0-, de basistip is: Zet je zelf UIT... Neem de tijd om na inspanning te ontspannen en echt helemaal niet s te doen....

 

  1. Investeer tijd, aandacht en geld aan zelfonderhoud. Reserveer dit en geef het niet uit aan andere makkelijk te verwerven zaken die uitsluitend op korte termijn werken.

  2. Zoek goed gezelschap. Zorg dat je mensen om je heen hebt met wie je het over de roerselen van je ziel kunt hebben. Van wat jou beroerd. Niet alleen de psyche, hoe het is gekomen dat jij of zij, etc. – incl. allerlei verhalen die daarbij gepaard gaan - maar juist over die dieperliggende zaken, zoals over de zin van je bestaan, de onaanraakbare momenten waar je mee in aanraking komt, over het mysterie van het leven, waar veelal weinig woorden voor zijn en die je ook niet met iedereen deelt.

  3. Zorg voor goede teksten, boeken, films, theater en tv-programma’s. Zoek bewust naar zaken waar je jezelf mee voedt. Natuurlijk kan het ook heerlijk zijn je te laten ‘voeden’ door meer gemakkelijk vermaak, maar als dat het enige is, zorgt het voor het tegendeel, t.w. snel verval en voortijdige slijtage.

  4. Neem de tijd om innerlijk stil te zijn. Doe even helemaal niets en ervaar leegte. Je mind stillen dus. Dat kan meditatief in gezelschap, maar kan ook als je alleen met jezelf bent, door gewoon te zijn. Kijken bijvoorbeeld geconcentreerd naar een bloem in een vaas, naar een waaiende boom . . . of wat dan ook.

  5. Doe alles wat je doet zo bewust mogelijk. Schrijf eens met een potlood of pen en voel de punt van de pen op het papier. Als je typt, voel de toetsen onder je vingers, als je loopt de aarde onder je voeten. Als je koffie of thee zet, wees met je aandacht bij het opschenken van het water, de kopjes of de vaat die je afwast en het drogen ervan. Als je een stuk op je werk leest, doe eens een regel, met je volle aandacht voor wat er staat.

  6. Omring je in jouw huis met kwaliteit. Creëer harmonie, waardoor je en leefomgeving schept waarin het goed vertoeven is. Een mooi schilderij, jouw eigen ‘werk’ en zorg daarbij dat je de snuisterijen die je bij tijd en wijle cadeau krijgt bewust neer- of wegzet. Neem geen dingen in je huis die je energie kosten. Beschouw alles opnieuw.

  7. Zorg voor leraren die je helpen op jouw pad. Mensen die de weg al eerder met succes hebben afgelegd. Goede vakmensen om in de metafoor van zelfonderhoud te blijven. Een aantal zaken kun je zelf, maar bij anderen heb je hulp nodig. Met name de grote vraagstukken van het leven of, wanneer het op achterstallig onderhoud aankomt, de mensen die jou kunnen helpen met de juiste afgestemde voeding.

  8. Maak contact met de natuur, dichtbij en veraf, het maakt niet uit. Verblijf regelmatig in de natuur en voed je met de harmonie van moeder aarde en van vader hemel.

  9. Zorg voor momenten van samenzijn met medereizigers die jou goed doen, onder leiding van leraren die je helpen om op jouw spoor te blijven. In een retraite, bezinningsdagen en verwonder je over de weg die je aflegt.

  10. Heb je de positieve en negatieve ervaringen uit je verleden, met familie, vrienden, leraren of wie dan ook aangekeken en een plaats gegeven? Koester je nog wrok, of kun je mezelf en/of de anderen vergeven?
    Durf je de angst aan te kijken en onder ogen te zien. Ben je in staat jezelf te dragen, of je te laten dragen door je huidige omgeving en relaties?

  11. Onderzoek je aannames en betekenisgevingen. Ze zijn misschien wel de belangrijkste basis voor verval. Want elke betekenis en elke aanname is in feite oud en al een keer geleefd. Ze zijn niet fris meer en niet gericht op het moment van het waarnemen zelf. Stel jezelf de vraag; is het waar wat ik denk of zeg over anderen of mezelf, over de politiek, over landen, over kwaad en over goed?

  12. Geef ruimte aan expressie aan vormgeving. Zingen, tekenen, dansen, muziek maken, alleen of samen met anderen. Het is loutering voor de ziel en het houdt wanneer jij je eraan overgeeft, je geest op orde.

  13. Zoek nieuwe gebieden op die je (nog) niet kent. In het reizen, in de natuur, in vriendschappen, in een sport en geef aandacht aan wat nieuw is en vooral; verwonder je over de mogelijkheden die er in jou zijn als je in een nieuwe situatie of een nieuw spel terecht bent gekomen.


Wil je het boekje met 13 tips en de test ontvangen om jouw zelfonderhoud te 'meten', stuur dan even een email naar info@springteam.info

 

Veertje 


Zet jezelf UIT

Februari 2019
Tip 1. voor Zelfonderhoud

In deze tijd, waarin alles ontkiemt, is het alsof de kiemen ons ook naar buiten trekken.

De tuin in, opruimen, de winter eruit, aanpakken, schoonmaken,
kasten leeghalen en alles onder handen nemen…

oleanderzaad 2

 

Toch is het goed om juist nu, ook onszelf ‘uit’ te zetten.
Stop te zeggen. Nu even niets.

Tevreden te zijn met het werk dat gedaan is.

Glimlachend kijken naar wat er nog ‘moet’.

Als we onszelf ‘uit’ weten te zetten kan dat wat er in ons leeft een plek krijgen.
Want buiten vraagt om aandacht en dat krijgt het ook, maar binnen in ons, wat is zich daar aan het ontvouwen? Wat kondigt zich aan?

En net zoals in die uitbottende knoppen, de toekomst van de boom zit en het zaad voor de volgende generaties al gevormd is…zo is dat ook met de kiemen in onszelf..

Als we ons laten 'pakken' door wat er buiten gebeurt, kunnen we niet ervaren wat er binnen in ons ontstaat.

Het vraagt om doorgaan met doen waar we mee bezig zijn EN de tijd te nemen om stil te staan, onszelf ‘uit’ te zetten en ons te realiseren dat de schoonheid buiten, ook de schoonheid binnen is.

 

 

 


Fysiek-Psychologisch-Essentieel Onderhoud

Januari 2019

Jezelf onderhouden – wij noemen het ‘Zelfonderhoud’ - is net zo noodzakelijk als het op peil houden van al onze ‘eigendommen’.

In de Bijbel staat: “Alles vergaat tot stof”.

De wetenschap noemt het Entropie. Het is een fysische hoofdwet en drukt het universele principe van verval uit.
Zoals je waarschijnlijk weet zijn we veel in Bulgarije en Griekenland. Landen waar gebouwd en geconstrueerd, maar zelden iets afgemaakt wordt. Het is ongelofelijk hoeveel verval je ziet en hoe slecht de staat van onderhoud is. Je kunt je er misschien van alles bij voorstelle 

De vraag die deze waarneming oproept, is: Waarom zou het bij mensen anders zijn?
De menselijke vorm van verval is ouder worden en dit kan gepaard gaan met overmatige slijtage, zeker als we onszelf niet regelmatig onderhouden en op peil houden.

Dit weet je natuurlijk allemaal al. 
We weten immers allemaal dat niet bewegen, je lichaam niet goed verzorgen of je huis laten verslonzen, overmatig verval en slijtage betekent.

Net zoals ‘entropie’ en dus ‘verval’ een eeuwigdurend principe, een wet, is, is het onderhoud plegen dat ook!
Onderhoud als principe zal dus ook nooit stoppen, omdat entropie nu eenmaal een wet is die voor het hele universum geldt. Jammer misschien, maar waar!

Als je je huis hebt ge- of verbouwd, zul je er telkens weer aandacht aan moeten geven, want het verval, de omstandigheden buiten en het beleven binnen tasten wat er ooit gebouwd en ontwikkeld is, aan.

 

een schone werkplaats

 

Daarom is het ook zo fijn en plezierig als je een huis tegenkomt dat weliswaar oud, maar goed onderhouden is. Het tilt je op en vertelt iets over de innerlijke beschaving van de bewoners. Zij hebben tijd, inspanning en geld geïnvesteerd om het entropische principe onder ogen te zien en onderhoud bij te houden.

Het omkeren van entropie d.m.v. onderhoud heeft ook een naam. Het wordt negatieve entropie ofwel kortweg negentropie  genoemd.
Voor negentropie is actie nodig. Dat gaat niet vanzelf. Er is een besluit voor nodig. Het besluit om Voortdurend Onderhoud te willen plegen.

Als er geen krachtig besluit is, dan neemt entropie het over en komt er slijtage en verval.

Een schone, heldere en opgeruimde geest
is in staat dit Voortdurend Onderhoud
steeds weer opnieuw aan te gaan.

En hoe staat het met jouw geest? Op welke manier pleeg jij onderhoud aan jouw binnenbeleving, jouw voortdurend beweeglijke geest?


Eén van dé uitingen van slijtage van jouw geest, zijn de gewoontes die het van je overnemen en die het logische denken en preciese voelen in de weg staan.
Je doet dingen die je gewend bent, gaat naar plaatsen die je kent, ontmoet bekende mensen die je al goed kent, denkt de dingen die je altijd al gedacht hebt.

Ondanks dat dit heel comfortabel lijkt, zet je tegelijkertijd de deur wagenwijd open voor slijtage en verval.

Waar zit jouw frisheid, jouw vernieuwing en je twinkeling, jouw jeugdigheid . . . want dat is wat zelfonderhoud teweegbrengt. Het geeft je frisheid, nieuw elan, inzicht en vooral veel energie!


Wij hebben gemerkt dat je Zelf-Onderhoud op drie lagen kunt bekijken:

 

Allereerst natuurlijk de fysieke laag

Zorg je goed voor jouw lichaam, eet je gezond en ben je schoon op jezelf.
Zorg je goed voor je omgeving, jouw huis en je werkplek.
Repareer je wat kapot is gegaan en breng je verbeteringen in aan.
Zorg je dat je hebt opgeruimd, stapel je alles op en heb je veel spullen die je maar niet weg kunt doen, of ruim je op. Hoe is het met je zolder, je kelder?
Dit vraagt van jou om een besluit te nemen om op te ruimen en het ook te doen. Kijk naar de filmpjes van Marie Kondo  en het zal je helpen.

 

Dan hebben we de psychologische laag

Draag je nog oude kleine of grote trauma’s bij je? Heb je deze onderzocht en een plaats gegeven. Hoe ga je om met je energiehuishouding. Heb je genoeg afwisseling tussen actief- en stilzijn. Heb je genoeg rust. Slaap je voldoende en zijn de contacten met jouw vrienden en familie schoon, of zit er nog ruis op de lijn.
Dit vraagt van jou moed om de ruis, de belemmerende gedachten en de gewoonten waar je aan gehecht bent, onder ogen te zien en ze te onderzoeken. Vaak blijken die gedachten op onbewuste angsten te zijn gebaseerd. Kijk ze dapper aan, omarm ze, neem ze als een kind op schoot en geef troost aan jezelf en jouw ervaringen. Kijk of het echt nodig is om er controle over te blijven houden, om te weten waar je uitkomt, om de ander niet te vertrouwen. Kortom onderzoek, want de wereld van de overtuigingen, meningen en belevingen die je voor waar aanziet, is onmetelijk groot! Je kunt erin verdwalen en het is de kunst om ze heel precies te onderzoeken of dat het tijd wordt ermee te stoppen...


De zielslaag

Hoewel de wijze waarop je met jouw ziel omgaat, slecht is te benoemen, vraagt ook deze om aandacht. Dat onnoembare, het mysterie, vraagt een houding van niet-hoeven-weten. Iets kunnen openhouden en niet invullen. Niet dichttimmeren met rituelen en vormen, maar je juist verhouden met het vormloze, zonder methodes of invullingen. Het vraagt om gezelschap waarmee je deze ervaringen kunt delen, zonder uitleg en zonder je te hoeven verdedigen. Het vraagt om inspiratie en je afstemmen op tradities en bronnen die veel ouder zijn dan wij. Het vraagt om contact met de natuur.
Hier kún je niet zoveel 'doen'. Het vraagt eigenlijk om te stoppen met willen weten, met zoeken naar eenheid, met een nog beter mens te willen worden. Hier geldt een paradoxale levenshouding.
Alles te accepteren en tezelfdertijd met je Voeten op de Aarde en je hoofd in de Hemel te zijn. Steeds zonder mening de weg van het midden bewandelen en toch te durven onderscheiden....mel en steeds de weg van het midden bewandelen...zonder mening en tegelijk kunnen en durven onderscheiden....

 

In een volgend blog geven we 13 concrete tips om jeZelf te onderhouden....